Tuesday, October 21, 2008

Fermele de blana – un chin fara sfarsit!


In fermele de blana din intreaga lume peste 50 de milioane de animale salbatice precum nurcile, vulpile sau chinchilla sunt ucise in fiecare an pentru haine de blana sau accesorii „rafinate”.

Desi pare greu de crezut, chiar si in Romania exista ferme in care animalele sunt supuse unui chin continuu si apoi omorate pentru blana.

Crescute in custi inguste si inghesuite de sarma, acestea traiesc in conditii de stres permanent, toate fiind prin natura lor, animale solitare care se misca in spatii mari, in salbaticie.
Fiecare nurca, de exemplu, isi petrece toata viata intr-o cusca de doar 30/70 centimetri. In aceasta este plasata o cutie pentru locuit cam de marimea unei cutii pentru pantofi.

Cel mai ades insa, acest spatiu este impartit de una sau doua animale, uneori chiar si de patru.

Custile sunt agatate la o jumatate de metru deasupra pamantului in siruri lungi, pentru ca excrementele si urina sa se scurga din cusca astfel incat blana sa nu fie murdarita. In aceste conditii, animalele, al caror miros este extrem de dezvoltat, sunt expuse incontinuu unui miros insuportabil.
Totodata, din cauza podelei din sarma, labutele animalelor sunt deseori ranite.

Asigurarea unor conditii in care animalele sa isi poata manifesta comportamentul natural, este deci, exclusa din start. Cataratul, vanatul, inotul sau sapatul unei vizuini in cazul vulpilor, manifestari native ale acestor specii, sunt imposibile in aceste conditii.
Din aceasta cauza, majoritatea animalelor tinute in fermele de blana, sufera tulburari comportamentale grave (automutilarea si stereotipia - repetarea automata a acelorasi gesturi).

Poti trimite prietenilor tai acest mesaj: semneaza petitia VIER PFOTEN pentru interzicerea fermelor de blana in Romania:

https://www.secureconnect.at/4pfoten.org/RO/petition/0801/index.php

Sursa: www.vier-pfoten.ro
Campania VIER PFOTEN militeaza pentru interzicerea fermelor de blana in Romania!

No comments: